VIII. Karácsony Sándor és Kiss Árpád Gyűjteményi Szimpózium

A szocialista oktatáspolitika és iskolatelevízió Kiss Árpád munkásságában

Kiss Árpád kapcsolata a szocialista oktatáspolitikával, valamint az iskolatelevízióval – ezek voltak a témái a nyolcadik alkalommal megrendezett Karácsony Sándor és Kiss Árpád Gyűjteményi Szimpóziumnak, amelyet a héten rendezett az intézetünk.

A szimpóziumot Dr. Engler Ágnes tanszékvezető egyetemi docens nyitotta meg, aki kiemelte: a szimpózium eredetileg közös iszogatást jelentett, ma viszont egy konkrét témáról, kisebb közösségben rendezett diskurzusra használjuk a kifejezést. A köszöntő szavak után Dr. Darvai Tibor, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának oktatója Kiss Árpád 1960-as évekbeli munkásságáról beszélt az oktatásügyhöz kapcsolódóan. Az előadó kiemelte: az 1960-as évek első felében oktatási reform zajlott, melynek keretében a hivatalos oktatáspolitika a kiművelt és szocialista embertípus kialakítását tűzte ki az iskolák céljaként. Majd az évtized második felében ez megváltozott, és az oktatási intézményeket egyre inkább a szocialista gazdaságpolitika szolgálatába állították. Kiss Árpád az oktatási reformot képviselte, és ellenezte, hogy az iskolák a széleskörű műveltség kialakítása és a diákok felsőfokú tanulmányokra történő felkészítése helyett kizárólag gazdasági célokat szolgáljanak.

Majd Hrabéczy Anett, intézetünk PhD hallgatója tartott előadást, aki ismertette Kiss Árpád szerepét és munkásságát a „Televízió szerepe a szülők nevelésében” című nemzetközi konferencián, amelyet 1971-ben rendeztek. Az eseményen részt vett Kiss Árpád is, aki a későbbiekben a televízió szülői nevelésben játszott szerepéről magyar és francia nyelvű tanulmányokat is publikált. Az előadásokat követően a résztvevők hozzászólásaival és szakmai vitával folytatódott a szimpózium.

A VIII. Karácsony Sándor és Kiss Árpád Gyűjteményi Szimpóziumot a Debreceni Egyetem BTK NMI Neveléstudományi Tanszéke, a HERA Neveléstörténeti és Összehasonlító Neveléstudományi Szakosztálya, valamint az MTA DAB Nevelés-, Művelődéstudományi és Pszichológiai Szakbizottsága szervezte. 

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 06. 08. 13:06